10.000+ fornøyde kunder | Fri frakt og retur
Designet i Oslo | Kvalitetsbriller til fast pris

Dette skjer med synet ditt når du passerer 40

Synes du det er vanskelig å fokusere på objekter når du leser en bok eller scroller gjennom telefonen? Bokstavene virker uklare på kort avstand og du har behov for å holde mobilen lenger unna? Sannheten er at du er ikke alene, men hvorfor skjer egentlig dette? 


Dette er vanlige symptomer på aldersrelatert langsynthet, eller presbyopi som det heter på fagspråket. Jo eldre man blir, jo stivere blir linsen i øyet - derfor oppstår disse plagene. 


Ifølge en internasjonal undersøkelse fra Alcon, er det 87 prosent av nordmenn i alder 45-54 år som har behov for synskorreksjon. Om man er mellom 45-64 år, øker tallet til 92 prosent. Aldersrelatert langsynthet er derfor ikke et uvanlig fenomen men heller et vanlig ledd i aldringsprosessen.

Hva er aldersrelatert langsynthet? 

Aldersrelatert langsynthet, også kalt alderslangsynthet eller presbyopi, er nedsatt nærsyn. I følge Norsk Helseinformatikk, skyldes årsaken at evnen til å justere linsens krumning blir dårligere med alderen. Denne ferdigheten er nødvendig for at vi skal klare å se objekter både på nært hold og på langt avstand. 


Visste du at når man fyller 65, har linsene tapt hele sin evne til å krumme seg? 

Hodepine, trøtthet og slitne øyne når du skal fokusere på objekter

Det er flere tegn på aldersrelatert langsynthet, og her er de mest typiske symptomene du burde følge med på.

Dette er symptomene du burde merke deg:

  • Hodepine, trøtte og slitne øyne når du fokuserer på objekter
  • Uklart syn på nært hold
  • Vanskeligheter med å skifte fokus fra avstand til nær, og tilbake
  • Opplever at du kanskje må ta av brillene for å lese bedre på nært hold

Jeg tror jeg har aldersrelatert langsynthet - hvordan behandler jeg dette? 

Det er mange måter å korrigere presbyopi. Du bør først kontakte optikeren for en synsundersøkelse. Det er uansett oppfordret å sjekke synet annet hvert år, uavhengig av alder. Aldersrelatert langsynthet kan enkelt korrigeres med briller eller linser. Her blir dere enige om hva som anbefales for dine behov og din livsstil.


Vanlige lesebriller er dermed ikke så optimalt da du kun får klart syn på nært hold. Om du ser på lengre avstander eller jobber foran en pc-skjerm, blir det igjen uklart. Derfor er det lurt å gå for progressive brilleglass.


Hva er tørre øyne og hvordan blir jeg kvitt det?

Tørre øyne, eller keratoconjunctivitis på fagspråket, forårsakes av svekket tårefilm eller økt fordamping fra øyets overflate. Dette kan føre til en rekke øyeplager som gir en følelse av at man har konstant rusk på øyet, svie, eller at øyet kjennes ut som sandpapir. Noen opplever at de får slimtråder eller at øyet blir rødt.

Hva er synssjekk sammenlignet med synsundersøkelse

Vår synssjekk er for å måle brillestyrken din. En synsundersøkelse eller synstest inneholder øyehelserelaterte målinger der en tar bilder av netthinnen og trykkmåling. Vi tilbyr dette også i en utvidet synsjekk+øyehelseundersøkelse, men for mange kan dette virke unødvendig og irrelevant. 

..…men hva er progressive briller? 


Progressive briller har glass som er designet med flere styrkefelt, avhengig av hvor høyt på glasset man ser. På grunn av dette, har man klart syn på alle avstander og brillene kan brukes hele dagen. 


Øvre felt på brillen er tilpasset til avstandsstyrken din, mens feltet nederst i glasset er tilpasset nærstyrken, som egner godt til lesing på nært hold. Mellomfeltet på glasset gjør det behagelig å fokusere på objekter som ligger i mellomavstand og sørger for en naturlig overgang fra øvre til nedre felt på brillen. 


Slipp plagene fra skjerm - legg på blålysfilter

Uansett hvor valget lander, er det ofte en stor fordel å velge brilleglass med blålysfilter. Det er ikke ukjent at vi tilbringer flere titalls timer foran skjermen i løpet av ei uke. Selv om kroppen trenger blått lys fra sola for å ivareta en naturlig døgnrytme, hjernefunksjoner og humør, kan det kunstige blå lyset fra skjermene bidra til konsekvenser som søvnproblemer og ubehag i øynene. Blålysfilteret filtrerer det høyfrekventetet blålyset og du kan bli mindre sliten i øynene når du sitter foran PC eller mobil. 


Optikeren hjelper deg med å finne en brille som tilpasser dine behov og hverdagsrutiner.  Bestilsynssjekk i dag.


Sale Off
Sliping og tilpasning
300,00 kr300,00 kr
Sale Off
Enkeltstyrke
1.200,00 kr1.200,00 kr
Sale Off
Synsjekk og øyehelseundersøkelse
395,00 kr395,00 kr